Een nieuwe lente

woensdag 9 februari, 2011

Een aantal jaren geleden schreef Jaap Voigt een mooi boek met de titel ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Op basis van de I Tjing stelt hij dat onze data van de seizoenen niet klopt met de natuur. Bij hem begint de lente op 5 februari en wie de afgelopen week goed heeft opgelet, weet dat hij gelijk heeft. Sinds 5 februari worden de dagen ook echt langer, het is opeens om 8 uur ‘s morgens licht! Het zingen van de vogels en de zon van de afgelopen dagen helpen natuurlijk ook mee met dat lentegevoel. Samen met mijn dochtertje Moon heb ik het kastje met de oude zaden opengemaakt. Heel de tafel lag vol met zaden in alle vormen, soorten en maten. Met als toppunt de bonen! Een tafel vol groeipotentie, ik kon het helemaal voelen. Wat natuurlijk een spiegel is voor mijn eigen groeipotentieel! En mocht ik dat wellicht vergeten zijn, dan vormen deze zaden een prachtige herinnering.
Een nieuwe lente ook voor project Natuurlijk Werken. We hebben in januari afscheid genomen van Klooster Nieuwkerk en zijn onze groep van ongeveer 15 mensen aan het verdelen over de drie nieuwe plekken. Al is het nooit makkelijk om een mooie plek te verlaten, deze drie nieuwe plekken bieden toch ook weer heel veel schoonheid! Kijk maar eens op deze pagina.
Maandag is het de dag van Christine Roelofs op de plek van haar proeverij en cateringbedrijf. We zitten samen in een grote kas (zie foto boven), sorteren zaden, bonen. Buiten wordt de tuin klaar gemaakt, de composthoop gebouwd, een vuur gestookt. Terwijl in de keuken Christine met een van de deelneemsters een heerlijke lunch maakt met ingrediënten uit de eigen tuin.
Woensdag is de dag op ‘t Ooievaarsnest en de familie Hilgers. Margriet, Loek en Stijn runnen een boerderij en schapenbedrijf. Er is genoeg te doen op deze dag, in de grote tuin, het werken met hout, verzorgen van de verschillende soorten dieren en de creatieve werkvormen van Margriet! En wie weet kan er geholpen worden met het voeden van de lammetjes die op het punt staan om geboren te worden.
Donderdag is de dag bij Tom Ribbens en Gebi Rodenburg. Het is al vanaf het begin dat wij op Landgoed Nieuwkerk kwamen wonen een grote wens om met mensen te werken op deze bijzondere plek ‘Het Witte Huis’. Gebi heeft ‘s morgens in haar atelier een groepje deelnemers die een zetje in de rug nodig hebben om hun creativiteit vorm te geven. Ikzelf ga de ochtend met mensen de natuur in in de omgeving van Landgoed Nieuwkerk of we werken samen in een moestuin aan de rand van het bos. Doel van de moestuin is net als bij de twee andere plekken om de verbinding te leggen met de natuur, maar ook om groenten te verbouwen als aanvulling op het kleine inkomen dat deelnemers vaak hebben. ‘s Middags is er een thema-middag waar ons mens-zijn centraal staat. Deze middag wordt gegeven door mezelf, maar ook door gasten en deelnemers zelf. Bovendien wordt deze middag gereserveerd om uitstapjes te maken zoals deze maand naar museum de Pont in Tilburg.