Netwerk

Een traject bij WerkWaardig heeft als doel om de verbinding te maken tussen werk en wie de klant is als mens. En om daarna vanuit die verbinding op zoek te gaan naar de werkvorm die op dat moment passend is en klopt. Veel mensen zijn die verbinding kwijt geraakt en zijn gewend werk los te zien van wie ze zijn. Ze koppelen werk aan de functie en de eisen die van buitenaf aan die functie worden gesteld. Men probeert dan zoveel mogelijk aan die verwachtingen te voldoen. Veel klanten die een traject willen bij WerkWaardig hebben de ervaring dat ze dit niet meer kunnen, dat ze vastlopen in het telkens opnieuw werk zien als iets wat buiten henzelf ligt. Zij zoeken naar de verbinding met wie ze zijn. In die zoektocht kun je allerlei zaken tegenkomen, die het maken van deze verbinding moeilijk maken. Innerlijke blokkades bijvoorbeeld, maar ook uiterlijke obstakels, zoals een huis dat nodig opgeruimd moet worden. In de afgelopen zes jaar dat ik vanuit WerkWaardig trajecten aanbiedt, is er een groot netwerk opgebouwd om enerzijds te helpen om die verbinding tussen mens en werk te maken en anderzijds om de juiste vorm te vinden die bij deze verbinding past. Hieronder wil ik een overzicht geven van het netwerk dat WerkWaardig heeft opgebouwd.

Laat ik starten met het netwerk dat past bij het eerste deel van het traject; opzoek gaan naar de droomwens van iedere klant, naar de kwaliteiten en het talent en het oplossen van eventuele blokkades om de verbinding te leggen tussen mens en werk. Gebi Rodenburg is GZ-psychologe en kunstenares. Zij doet voor WerkWaardig individuele begeleidingen, groepstrajecten en teamontwikkeling. Wat de individuele begeleidingen betreft pakt zij een onderdeel aan van het traject, waarvan ikzelf de regie heb. Zo geldt dit voor alle mensen waar ik mee samenwerk. Als voortraject om aan het werk te gaan, biedt Gebi individuele begeleiding aan in haar atelier. Je werkt dan alleen of in een klein groepje onder begeleiding van Gebi aan een eigen werkstuk van textiel, een schilderij of ander object. Ook is Gebi oa. gespecialiseerd in het opruimen en opnieuw inrichten van het eigen huis. Dit kan namelijk een blokkade zijn in het veranderen en in beweging komen van de klant. Daarnaast kan Gebi een methode aanbieden, die helpt om innerlijke patronen te doorbreken; emotional freedom technics (EFT).

Dorle Lommatzsch is een astrologe en therapeute, die werkt met diverse methodieken. Vaak verwijs ik klanten naar haar door, die onzeker zijn, maar ook extra informatie nodig hebben over de eigen kwaliteiten en richting qua werk. Ze kan via haar astrologische deskundigheid goed zien in welke fase van het leven een klant zit en wat de toekomst verwachtingen zijn. Margan Arens heeft een eigen praktijk, zij biedt consulten aan die kunnen helpen om de eigen kwaliteiten en werkvorm van de klant helder te maken. Daarnaast is zij therapeute die de Helende Reis aanbiedt, een methodiek die ontwikkeld is door Brandon Bays. Marjorie Goosen is een van de coaches, waar ik mee samenwerk, maar die ook nog een goede therapeute is, die werkt met massage en bachbloesems. Voor sommige klanten kan het lichaam de goede ingang zijn om bepaalde blokkades te doorbreken om bij de verbinding te komen tussen mens en werk.

Thea Westenend is een collega-coach, samen met Marjorie hebben we met z’n 3en regelmatig een intervisie bijeenkomst. Ook hebben we afgesproken om eventueel klanten door te verwijzen naar elkaar, bijvoorbeeld als een praktijk vol zit. Wie ik daarnaast nog regelmatig raadpleeg is Kees Visser. Hij heeft een methodiek ontwikkeld aan de hand van de mayakalender. Je kunt namelijk aan de hand van de dag dat je geboren bent, je eigen potentieel profiel beschrijven. Daar kan zeer opvallende en behulpzame informatie uitkomen, die klanten kunnen helpen om de richting van hun werk te bepalen.

Het hierboven genoemde netwerk gaat met name over het eerste deel van het traject bij WerkWaardig. Over het hervinden van de verbinding tussen mens en werk. Over het benoemen van de eigen kwaliteiten en het vinden van de gewenste werkrichting. In het tweede deel van het traject gaat het over het daadwerkelijk vinden van de gepaste werkvorm. Hierin heeft WerkWaardig ook een netwerk opgebouwd.

Contour is de vrijwilligerscentrale in Tilburg. WerkWaardig meldt regelmatig klanten aan die worden doorverwezen naar Contour of naast een traject bij WerkWaardig worden begeleid in het zoeken naar vrijwilligerswerk. Dan zijn er een aantal organisaties in Tilburg, waar WerkWaardig mee samenwerkt en waar klanten van WerkWaardig naartoe worden verwezen als volgende stap. Dit zijn Feniks, La Poubelle, SEW en de Imme. Ook kunnen klanten van WerkWaardig tegelijk individuele begeleiding krijgen bij WerkWaardig, maar ook werken bv. bij La Poubelle of de Imme. Een behoorlijk aantal klanten van WerkWaardig besluiten om een eigen onderneming, een eigen eenmanszaak op te zetten (zie ook WerkWaardig-talent). WerkWaardig werkt samen met Startersadvies in Tilburg. Dit is een onderdeel van Sociale Zaken, die mensen ondersteunt om een eigen zaak op te zetten. Zoiezo kan iedereen bij Startersadvies een gesprek aanvragen om zich te laten adviseren over het opzetten van een eigen onderneming. Daarnaast kun je ook bij hen in traject om de eigen onderneming op te zetten. Omdat WerkWaardig veel klanten heeft van Sociale Zaken Tilburg en daarom officieel trajectuitvoerder is, wordt samengewerkt met de matchingsunit van Sociale Zaken. Deze afdeling gaat verbindingen aan met bedrijven en organisaties om vacatures aan te bieden aan klanten van Sociale Zaken.